Gyors töltött zsemle recept
• előkészület: 15 perc
• sütés: 25 perc
hozzávalók 4 főre
• 10 db szikkadt zsemle
• 40 dkg sertéspárizsi
• 30 dkg trappista sajt
• 4 gerezd fokhagyma
• 1-2 szál újhagyma (elhagyható)
• 1 csokor petrezselyem
• 2 tojás
• 1 kis tejföl
• só
• bors
Elkészítés:
1. A zsemlék tetejét levágjuk, és félretesszük, majd a belsejét kikaparjuk, és egy nagyobb tálba szórjuk.
2. A párizsit apró kockákra vágjuk, és a zsemléhez adjuk, a tojással és a tejföllel együtt. Sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük.
3. A sajtot lereszeljük, a fokhagymát és a petrezselymet apróra összevágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, és hozzáadjuk a már összekevert töltelékhez. Alaposan összedolgozzuk.
4. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
5. Beletöltjük a zsemlékbe a párizsis masszát. Ráhelyezzük őket egy sütőlemezre. A kalapjukat rátesszük, és vékonyan megkenjük olajjal.
6. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljünk oda, hogy ne égjen meg!
Kurucinfóra fordítva:
Míg a hazánkat lerabló zsiráf-tőkések füstölt lazacot, párolt homárt, kaviárt, meg Stroganoff-bélszínt zabálnak, addig nekünk, kizsákmányolt, leigázott, porig alázott, egyszerű magyar embereknek a saját országunkban jó, ha szikkadt zsemlére, meg párizsira telik. Sertéspárizsit egyébként se falhatna a zsiráf, mert tiltja a talmud.
Ha a norvégok nem lopják el az alapanyagokat, vagy magát a sütőt, fogyasszuk szerény ételünket jóízzel, egészséggel.